Friday 9 January 2009

Wine tasting in Marlborough

Vineyard, grape unknown.

Uuden Seelannin viinit ovat lähteneet tosissaan maailmalle vasta aivan viime vuosina. Marlborough sijaitsee eteläsaaren pohjoisosassa, ja siellä viini kasvaa subtrooppisissa oloissa. Tunnetuimmat ja parhaiten onnistuneet viinit ovat yleensä Chardonnay ja Sauvignon Blanc, ja muutoinkin tuotanto on valkoviinipainoitteista. Täällä kesät voivat olla hyvinkin sateisia ja kuumuutta ja kuivuutta vaativat viinit onnistuvat vain silloin tällöin. Pinot Noir on lähes joka viinitarhan valikoimassa, mutta taso on vähintään häilyvää.

Abel Tasmanin ja kiipeilyn päätteeksi otimme suunnan kohti Pictonia, ja siinä Marlboroughn läpi ajaessamme poikkesimme kolmella eri viinitilalla. Ostimme koko loppureissun ajaksi yhden viinipullon per jäljelläoleva ilta maistelujen perusteella. Lyhyesti: Minua kiehtoi enemmän paikallinen Riesling, kuin mainostettu Chardonnay. Ainakin viime vuosi ja 2006 ovat kohdelleet Rieslingiä hyvin, ja sitä keräsimme jonkin verran mukaan. Pinot Noiria lähdin oikeastaan etsimään, mutta pettymystään seurasi toinen, kunnes lopulta löysimme viinitilan, jossa tarjottiin 2006 erittäin hienoa tuotosta, mistä oli 'nuoruus' kaukana.

Vihje: Paikalliset tuskin lähettävät 2008 Chardonnayta ja Pinot Noiria ulkomaille, niin heikolta niiden osalta näyttää. Jos kuitenkin satutte saamaan käsiinne 2006 satoa, niin onni voi potkaista. Sauvignon Blancia en osaa arvostella, se ei oikein säväyttänyt minua missään.

New Zealand has stepped on the wine map quite recently. Especially Marlborough region is famous for its whites, Chardonnay and Sauvignon Blanc. After Abel Tasman and sweaty climbing we headed towards Picton, and whilst driving through Marlborough, we stopped on three vineyards to taste the local products. In the end we managed to approve of and buy a bottle for each night of the rest of our trip.

I was quite a lot more impressed by the local Riesling, than the famous Chardonnay. Especially last year and 2006 were of notable quality. Marlborough is mainly a white wine area, although each vineyard produces small amounts of Pinot Noir, too. Marlborough being almost sub-tropical, most wines are doing quite well. The catch is in the word 'almost'. Many summers are quite wet, and wines requiring heat and dryness do not come up as often as the locals would like. I myself was after Pinot Noir, but had to face disappointment after disappointment, until at the very end of our tour, one vineyard offered us a really fine quality wine from 2006.

Hint: New Zealand wine producers are probably not going to send out huge amounts of Chardonnay and Pinot Noir from last year, the quality is really not that good. If, however, you happen the get your paws on something from 2006, try that: you might be pleasantly surprised. I'm not saying anything about the prospects of Sauvignon Blanc. I don't really know the wine and nothing impressed me, actually.

Last but not least: Why oh why do we have to suffer from 20kg restrictions on Finnair flights to NZ? Nothing would have pleased me more than the ability to pick a couple of nice special bottles and bring them home...

No comments: