In english: 'Narrows' means a canyon or a part of a canyon, where the vertical walls are twice as heigh as the canyon is wide. In a 'slot' canyon the walls are so close that it is possible to touch them both at the same time.
Zion Narrows on puiston suosituimpia vaellusreittejä ja sinne on loma-aikoina vaikea saada kulkulupia. Meillä kävi tuuri: ruuhkaa ei ollut. Koko kaksipäiväisen vaelluksen aikana emme nähneet ketään muuta, lukkunottamatta lähtöpaikkaa, ja kanjonin loppuosaa. Kaksipäiväiseen reissuun varataan leiriytymispaikka joen varrelta kanjonista. Meille osui pikkuinen leiripaikka nimeltään 'Spotted Owl', Pilkullinen Pöllö, joka oli enää kolmen vartin matkan päässä Big Springs -maamerkistä. Big Springs on eräänlainen rajapyykki. Yleensä leiri rakennetaan ennen sitä, sillä tämän jälkeen Narrows muuttuu 'vaaralliseksi'. Sateiden aikaan kanjonissa voi yllättää tulva, joka pyyhkäisee kaiken tieltään. Ukkosmyrky jossain kaukana voi tuoda vettä joen yläjuoksuille ja sivukanjoneihin, joka sitten pakkautuu valtavalla voimalla läpi koko kanjonin. Turvaohjeet ovat: "nouse heti ylemmäs, vähintään 2 metrin korkeuteen, ja odota". Big Springsin jälkeisellä osuudella ylämaata ei juurikaan ole, ja vaarallisen alueen läpikulku vie pari tuntia. Se on siis hyvä tehdä heti aamusta, kun ukkosmyrskyjen mahdollisuus on hyvin pieni. Syksyllä flash flood ei ole suuri uhka.

Matka alkoi paikalliselta ranchilta, mutaiselta pellolta, jossa jäätyneet sorkanpainamat olivat ensimmäisiä esteitä. Klo 8 aamulla aurinko ei vielä paistanut kallioiden takaa ja kaikki oli huurteessa. Syksyinen ylänkö on väreissään uskomattoman kaunis. Juuri kun olimme astumassa joen mutkan taakse metsään, eteemme ilmestyi paikallisia peuroja, kolmen perhe. Kameralaukun rapina hälytti ne kuitenkin liikkeelle.
Matka jatkui joen poikki ristiinrastiin loikkien, ja reunalla kävellen. Alussa vältimme kenkien kastumista ja tasapainoilimme liukkailla kivillä. Tunnin parin päästä kahlasimme jääkylmässä joessa surutta. Joki mutkittelee niin paljon, että kävelykelpoinen penkka vaihtaa puolta joka sadan metrin välein. Yläjuoksulla syksyn punaiset ja keltaiset vaahterat ja tammet olivat reitin kohokohtia.

Kun ensimmäinen 'narrows' tuli vastaan, asetelma muuttui. Vaihdoimme shortseihin ja jatkoimme yhä enemmän kahlaamista muistuttavaa matkaa. Välillä polku vei korkealle joen yläpuolelle ja ohi isompien koskien. Osa ihmisistä ottaa matkalle mukaan kuivapuvun housut. Meistä tämä olisi ollut vain ylimääräinen rasite ja hidaste. Kuvittele pussimaiset housunlahkeet nykimässä jalkoja alta voimakkaassa virrassa! Paljaat pohkeet toimivat parhaiten.

Illalla leiriydyimme kosken kupeelle Spotted Owl -nimiseen leiripaikkaan. Päivän kävely aiheutti jonkilaisen happimyrkytyksen, sillä tipahdimme melko pian teltan pystytyksen jälkeen. Unta riitti kellon ympäri.

Seuraavana päivänä sää jatkui yhtä kirkkaana kuin edellisenäkin ja jatkoimme kanjonin jylhään osaan ohi Big Springs putouksen. Kanjonin seinät kiemurtelivat mielikuvituksellisesti ja joka mutkan takaa löytyi ainutlaatuisia veden muovaamia muotoja. Tämä matkan osuus vei ehdottomasti eniten kamera-aikaa. Veden määrä ja virtaus kasvoi tasaisesti ja teki poikittaisen kahlauksen hankalaksi. Niinpä jatkoimme yhä enenevässä määrin kulkua virran suuntaisesti.
Matkan loppupäässä alkkoi tulla vastaa turisteja, jotka tekevät vain Narrowsin alaosan joko sandaaleissa, paljasjaloin (hui!), tai vuokratuissa kuivahousuissa. Jotkut suunnitellen, jotkut mielijohteesta jokeen hypäten. Meitä rinkka selässä vastakkaiseen suuntaan kulkijoita hiukan ihmeteltiin ja tiedusteltiin, onko koko matkasta todella mahdollista suoriutua vain shortseissa ja neopreenisukissa. Kyllä on.
No comments:
Post a Comment